Een standaard werkdag. Dat komt niet vaak voor bij HypotheekHart Zeeland. Mijn werkdagen en de vragen die ik van klanten krijg, zijn nooit hetzelfde. Maar wat kom ik dan zoal tegen aan vragen? In dit artikel deel ik graag twee voorbeelden met je, want… ik kijk nergens meer van op!

Hypotheek voor woning op agrarische bestemming

Een paar jaar geleden werd ik gecontacteerd door een toen nog nieuwe klant. Hij kon op dat moment een stuk grond kopen waar hij graag op wilde gaan bouwen. Het enige probleem: het was nog geen bouwgrond, maar een weide met agrarische bestemming. Zijn vraag: ‘Kan ik hier een hypotheek voor krijgen?’

Nee. Dat kan niet. Maar het kan wél zodra de grond een woonbestemming heeft. Deze procedure was al opgestart door de klant. Want zomaar ergens een woning bouwen mag niet, daar wist deze klant alles van. Daarom heeft hij ervoor gekozen om de aankoop van de grond eerst elders particulier te financieren. Ik heb hem hierbij geholpen, onder andere door het inzichtelijk maken van wat hij zou kunnen besteden aan de bouw van een woning. 

Zodra de grond ‘bouwgrond’ was geworden, hebben we die samen kunnen herfinancieren. Op dat moment moet er wel een realistische onderbouwing zijn waaruit blijkt dat hij voldoende budget heeft om er ook een huis op te bouwen. Een mooie uitdaging! Ruim een jaar later hebben we met de plannen én de inmiddels verkregen bouwvergunning, de tweede hypotheek voor de bouw van de woning kunnen realiseren. Naar de notaris moest hij hiervoor niet meer, dat hadden we bij de hypotheek voor de grond natuurlijk al geregeld. 

Technisch werkloos en hypotheek

Een andere vraag kwam van een jong Belgisch koppel. Het probleem bij dit koppel, dat wilde verhuizen naar Nederland, was dat hij ‘arbeider’ is. Dit betekent dat hij niet iedere maand hetzelfde loon heeft. Door de lockdown waren er dagen waarop er geen werk voor hem was. In België ben je dan technisch werkloos, waardoor je op dagbasis een uitkering krijgt. 

Er was dus voldoende inkomen om de gewenste woning te kopen, maar niet als die ‘uitkering’ niet mee werd gerekend. Maar volgens de Nederlandse uitgangspunten was hij niet werkloos, in Nederland zou de werkgever hem gewoon hebben moeten doorbetalen. Voor deze klant betekende dit dat er wat extra motivatie én onderbouwing richting de geldverstrekker moest komen. Op basis van het gemiddelde inkomen uit het verleden, hebben we hen kunnen overtuigen dat de zogenoemde uitkering bij het inkomen moest horen. Hiermee hebben we het voor elkaar gekregen om de hypotheek rond te krijgen!

Geen vraag te gek

Dit zijn zomaar twee voorbeelden van vragen waar ik voor klanten mee aan de slag mag. Heb jij ook een vraag, waarvan je twijfelt of het mogelijk is? Of heb je een afwijzing gekregen bij een hypotheekverstrekker? Neem eens contact met me op. Dan kijken we samen wat er mogelijk is. Want: er is meer mogelijk dan je denkt!

Laat een reactie achter