Wanneer je woning meer waard is dan de hypotheek die erop rust, dan is er sprake van overwaarde. Wanneer je je huidige woning verkoopt, dan wordt uit de opbrengst eerst je hypotheek afgelost. Als je daarna nog geld overhoudt, is er sprake van overwaarde. Maar wat als je 50-plusser bent en nu al je geld uit je stenen wil halen?

Stel: je hebt een huis met overwaarde en je wil dit geld graag ‘uit de stenen halen’. Bijvoorbeeld omdat je je woning wil aanpassen, voor een maandelijkse aanvulling op je pensioen, voor een schenking aan je kinderen óf misschien wel voor een vakantiehuis in het buitenland… Wat zijn dan de mogelijkheden?

Mogelijkheden

Als je in je huidige woning wil blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden. Zo bieden veel banken de mogelijkheid om jouw overwaarde te verzilveren. Sommige banken kijken daarbij ook naar je inkomen. Is dat te laag, dan kom je er niet voor in aanmerking. Maar er komen steeds meer mogelijkheden om ook met een lager inkomen jouw overwaarde uit je stenen te krijgen. Banken hebben daarvoor zogenoemde ‘opeethypotheken’ ontwikkeld. Deze worden aangeboden onder de naam Overwaardehypotheek of de Verzilverhypotheek.

Hulp via gemeenten

Ook bieden sommige gemeenten mogelijkheden aan om jouw overwaarde op te nemen. Zo biedt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) financieringsoplossingen die gemeenten aan inwoners kunnen aanbieden. Voor woningeigenaren die hun overwaarde willen gebruiken om hun huis levensloopbestendig te maken, biedt SVn de Blijverslening en de Verzilverlening aan. Wil je weten of jouw gemeente ook financieringsoplossingen aanbiedt? Kijk dan op de website van jouw gemeente.

Doe jezelf niet tekort

Wanneer je op internet kijkt naar wat je kunt lenen op je inkomen, zie je dat er in de ‘standaard-toetsen’ geen rekening wordt gehouden met je leeftijd én dus met je (naderende) pensioen. Ongunstig, want het is zo dat er vanaf het bereiken van de AOW-leeftijd met een ruimere normering gerekend kan worden. Dus als je afgaat op de uitkomsten van een standaard toets en niet verder informeert, kan het zo zijn dat je jezelf tekort doet.

Verschillende situaties

Natuurlijk is iedere situatie anders. Heb jij bijvoorbeeld een hypotheek en ben je er lang niet mee bezig geweest? En ga je er vanuit dat je de lening voor je pensioen moet aflossen, of dat je sowieso moeten aflossen? Dat is niet zo! Er bestaan mogelijkheden om een deel van de hypotheeklening aflossingsvrij te lenen, waardoor je hierover alleen rentelasten hebt. Of dat past bij jouw situatie, dat toets ik natuurlijk zorgvuldig.

Doorstromen of starten op oudere leeftijd

Nog een voorbeeld van een situatie… Heb je wel een koopwoning maar geen hypotheek meer? En heb je die misschien ook helemaal niet meer nodig? Maar zou je voor een nieuwe woning tóch geld willen lenen? Ook in dat geval zijn er mogelijkheden. Ook als de oude woning nog niet definitief verkocht is. Mijn oudste ‘doorstromer’ is 82 jaar! Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog nooit eerder een huis hebt gekocht. Zelfs dan zijn er mogelijkheden. Mijn oudste starter is 62 jaar!

Voor- en nadelen

Naast alle voordelen, zijn er natuurlijk ook nadelen. Iedere hypotheek is toch een lening die je terug moet betalen. Ook kunnen de voorwaarden streng zijn. Dus laat jezelf voordat je een keuze maakt, goed informeren door een financieel adviseur. Ik bespreek graag met jou jouw wensen en bereken welke oplossing het beste bij jouw situatie past, nu én in de toekomst.

Laat een reactie achter