Wat er momenteel in Oekraïne gebeurt is verschrikkelijk. Het leed dat daar plaatsvindt, valt in het niet met de indirecte economische gevolgen die wij nu ervaren. Toch zet ik graag een en ander voor je op een rijtje.

Het wereldwijde effect van de oorlog op de economie is groot. Ook voor ons is het goed merkbaar in onze portemonnees. Zo heeft de oorlog, naast de stijgende gasprijzen, bijvoorbeeld ook effect op de hypotheekrente. Deze schoot omhoog in de afgelopen periode. 

Effecten rente

De vraag is of deze stijging in de hypotheekrente blijft doorzetten. Banken zijn aan de ene kant voorzichtig en minder snel geneigd om de rente te verlagen. Maar aan de andere kant is de rente op staatsleningen van veilige landen gedaald… Normaal gesproken is dit een goede indicatie voor de rente op hypotheken met een rentetermijn vanaf ongeveer 10 jaar. Mogelijk heeft de oorlog ook invloed op het beleid van centrale banken. Die willen graag de rente langzaam verhogen, om zo verdere inflatie tegen te gaan. De kans is echter groot dat ze hier door de oorlog terughoudend mee zijn.

Neem niet te veel risico’s

Hoe de oorlog in Oekraïne verder zal voorlopen, dat weten we niet. Dat zorgt voor onzekerheid én voor financiële gevolgen op termijn. Die onzekerheid merk ik ook bij mijn klanten. Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar ik denk graag met je mee. De tip die ik direct wil meegeven: neem niet te veel risico’s en blijf vooral dicht bij jezelf. Loop jij met vragen? Blijf er niet mee zitten en neem gerust contact met me op.

Bron: Hypokeur

Laat een reactie achter