In december vorig jaar, 2022, werden er 27.308 hypotheken afgesloten. Dat is een stuk minder als je het vergelijkt met 2021. Dit geldt vooral voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Want… door de gestegen rente is het meenemen van de hypotheek is juist populairder geworden. 

Het lagere aantal afgesloten hypotheken heeft vooral te maken met de sterke rentestijging. De gemiddelde hypotheekrente lag eind 2022 al snel drie procentpunten hoger dan begin van dat jaar. Dit was voor veel doorstromers dan ook een goede reden om hun hypotheek mee te verhuizen.

Huidige hypotheek meenemen

Wil jij gaan verhuizen en staat je lage hypotheekrente nog lang vast? In dat geval blijf je profiteren van die lagere rente. Maar… je kunt een hypotheek niet altijd zomaar meeverhuizen. De geldverstrekker ziet het meenemen van je hypotheek als een nieuwe aanvraag. Daarom wordt opnieuw getoetst of je de financiële lasten nog steeds kunt dragen. Daarnaast moet het meenemen van de hypotheek aansluiten aan de voorwaarden.

Hypotheekrente niet altijd hetzelfde

Het meenemen van de hypotheek is geen garantie voor een gelijkblijvende hypotheekrente. De hoogte van de rente hangt onder andere af van de waarde van jouw woning en je huidige hypotheekschuld. Deze verhouding kan door de verhuizing verschuiven en dat kan ertoe leiden dat je rente aangepast wordt, zowel in je voor- als nadeel.

Laat je goed informeren!

Het meenemen van je hypotheek en de lage hypotheekrente kan een groot voordeel zijn. In hoeverre dit in jouw situatie geldt, hangt zowel af van je situatie als jouw huidige hypotheek. Daarnaast is het goed om je te verdiepen in de details. Zo zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Wil je weten of het voor jou aantrekkelijk is om je hypotheek mee te nemen? Neem dan contact met me op. Ik help je graag verder!

Bron: Hypokeur

Laat een reactie achter