Nu er eindelijk weer iets meer ruimte op de woningmarkt komt, neemt de relevantie van het overbruggingskrediet toe. Dit krediet maakt het mogelijk om een woning te kopen voordat je de oude hebt verkocht.

Op dit moment hebben veel woningeigenaren overwaarde op hun woning. Wanneer je een andere woning wilt kopen, maar je jouw huidige woning nog niet hebt verkocht, kun je deze overwaarde nog niet gebruiken. Met een overbruggingshypotheek kun je dit oplossen. In de praktijk sluit je alvast een aflossingsvrije hypotheek af, met de overwaarde als basis.

Voorbeeld

Op je oude woning heb je nog een hypotheek van € 200.000. Uit een taxatie blijkt dat de woningwaarde op dit moment € 300.000 bedraagt. Je hebt in dat geval een overwaarde van een ton. Het huis dat je op het oog hebt kost € 375.000. Met jouw inkomen kun je maximaal € 300.000 lenen. Doordat je de overwaarde nog niet kunt inzetten, kom je voor de nieuwe woning € 75.000 te kort. Om de woning toch te kunnen kopen, sluit je voor dat bedrag een overbruggingskrediet af.

Looptijd overbruggingskrediet

Je kunt een overbruggingskrediet afsluiten voor een half jaar of langer. Kies je voor een korte looptijd, dan zal een geldverstrekker eerder als voorwaarde stellen dat het huis op papier al verkocht moet zijn. Lukt het toch niet om de woning binnen de looptijd te verkopen? Misschien is het mogelijk om het krediet te verlengen. Houd dan wel rekening met hogere rentelasten.

Aflossen overbruggingskrediet

Zodra je oude woning is verkocht en de verkoop bij de notaris is gepasseerd, wordt het overbruggingskrediet in één keer afgelost. Wanneer de verkoop te weinig oplevert voor het aflossen, dan heb je voor de aflossing eigen geld nodig. Heb je die mogelijkheid niet? Je kunt een verlenging van het krediet aanvragen of een extra hypotheek afsluiten. Wel moet dit passen bij jouw inkomen en financiële situatie.

Laat je goed informeren!

Voor je een overbruggingshypotheek kunt afsluiten, gaat de geldverstrekker na of je de lasten van twee woningen kunt dragen. Laat je dus van tevoren goed adviseren voordat je een nieuwe woning koopt, terwijl de oude nog niet verkocht is. Ook is het goed om je te laten informeren over de voorwaarden die geldverstrekkers stellen. Het risico voor de geldverstrekker is namelijk het grootste wanneer jouw huidige woning op papier nog niet verkocht is. In dat geval wordt de getaxeerde woningwaarde vaak verminderd met 10 procent bij het berekenen van het maximale overbruggingskrediet.

Genoeg om rekening mee te houden dus. Wil je weten of een overbruggingskrediet aantrekkelijk is voor jou? Neem dan contact met me op. Ik help je graag verder!

Bron: Hypokeur

Laat een reactie achter